20.05.2019                                 20.08.2019

Pred vami je 499. številka revije Denar, ki izhaja od 31. maja 1991. Naslednja, septembrska, bo petstota po vrsti. Vsa ta leta se trudimo, da vam predstavimo aktualne davčne teme in vas opozarjamo na predvidene spremembe davčne zakonodaje. Gre za obsežno delo, ki za avtorje predstavlja mesečno obveznost. Tudi sam se vsak mesec trudim pripraviti zanimive prispevke in seveda uvodnike. Vsak uvodnik v sebi nosi tudi del mojega življenja, tako da o meni veste kar veliko in zato je današnja naslovnica posvečena mojemu Prekmurju.

Ena mojih večjih težav je čezmerna teža in tako sem za 60. rojstni dan, 20. maja 2019, od Mojce prejel posebno darilo, ki se mu reče hujšanje. Mogoče je bila to tista zadnja spodbuda na petletne priprave za začetek hujšanja. Tistega večera se je tehtnica ustavila pri 127,5 kilograma. Dejansko stanje lahko vidite na zgornji levi fotografiji. Naslednji dan je stekel projekt hujšanja, ki se je 20. avgusta zaključil pri 107 kilogramih, kar lahko vidite na zgornji desni fotografiji.  V treh mesecih mi je uspelo shujšati malo več kot 20 kilogramov. Recept za hujšanje je dokaj enostaven, toda težko izvedljiv: dosti manj hrane in veliko več rekreacije. Tako sem obroke hrane zmanjšal na minimum in v tem času pretekel 320 kilometrov, prekolesaril 980 kilometrov in preplaval štiri kilometre. Seveda vse ob celodnevnem delu v podjetju. Pozitivne strani hujšanja so: boljše počutje, nimam več visokega krvnega pritiska, noge ne zatekajo, srce lažje bije in neuporabna garderoba je postala uporabna.

In ravno, ko sem mislil, da bo zdaj vse lepše, izvem, da ministrstvo za finance vztraja pri zvišanju davkov, istočasno pa poslanci želijo uzakoniti ukinitev davkov za njihove bonitete in nekatere prejemke. Zato dejansko ne vem več, ali se hecajo ali mislijo resno. Vlada nam, seveda skupaj z Levico, trdi, da je v Sloveniji efektivna stopnja obdavčitve dobička podjetij zelo nizka, celo naj bi bila nižja od 13 odstotkov. Zato menijo, da je treba stopnjo obdavčitve zvišati z 19 odstotkov na 20 odstotkov. Toda, ali je temu res tako? Tisti, ki se ukvarjamo z davki, vemo, da to ne drži in da velika večina podjetij plačuje davek po stopnji 19 odstotkov. Ne vlada in ne Levica pa ne želita biti toliko pošteni, da povesta, koliko podjetij kljub uspešnem poslovanju sploh ne plačuje tega davka in so ona tista, ki s tem povzročijo matematično izračunano nižjo stopnjo. Bilo bi priporočljivo objaviti seznam teh podjetij, da vemo, kdo je odgovoren za zvišanje obdavčitve podjetij, saj tisti, ki plačujemo ta davek po polni, to je 19-odstotni stopnji, vemo, da so za nizko efektivno stopnjo kriva velika podjetja, ki ustvarjajo visoke dobičke in zaradi davčnih olajšav, ki jim jih daje ta ista vlada, na koncu sploh ne plačajo davka. 

Tako smo pred kratkim lahko videli nasmejanega predsednika vlade, ki se je v proizvodni hali znanega podjetja smehljal za volanom znanega osebnega avtomobila. Ko sem pregledal letna poročila tega podjetja za leta 2014 do 2017, sem ugotovil, da so v tem času ustvarili 4,54 milijarde prihodkov in 68,25 milijona dobička. Znesek plačanega davka od dobička pa je znašal 0,00 evrov. Torej, predsednik vlade nam želi zvišati obdavčitev dobička podjetij, istočasno pa z nasmehom obiskuje podjetje, ki kljub visokim dobičkom ne plačuje tega davka.

Vaš urednik

Mag. Ivan Simič