Vlada je v teh dneh v ustrezni uredbi objavila poenostavljena pravila pri obračunu povračila stroškov prevoza na delo in z dela. V nadaljevanju revije si preberite članek na to temo. Pri izvajanju teh sprememb izhajajte iz tega, da uredba določa najvišje zneske, do katerih se stroški prevoza ne vštevajo v dohodek iz delovnega razmerja. Vse, kar je pod temi zneski, je stvar dogovora med delavcem in delodajalcem oziroma stvar sklenjenih kolektivnih pogodb. Namen sprememb uredbe je bil poenostaviti to področje, zaradi tega ne izvajajte zapletenih izračunov, ker za to ni nobene potrebe. V mejah uredbe določite znesek povračila stroškov prevoza in nato ta način obračuna uporabljajte vse mesece v koledarskem letu. Ni več iskanja cen vozovnic, še posebej najnižje cene, ni več štetja dnevov prisotnosti na delu pri zneskih pod 140 evrov in kilometrina se lahko določi v katerem koli znesku do višine 18 centov. Prosim vas, da se poskušate navaditi na to svobodo in ne iščite skritih pasti, ker jih ni. Postavljena je le ograja, v okviru nje pa je vse prepuščeno vaši svobodi oziroma dogovoru.

Pred dnevi nas je presenetila informacija, da državni zbor ni izglasoval (45 : 45) sprememb zakona o davku na dodano vrednost, ki jih od nas zahteva tudi EU. Na srečo je bilo vse prej urejeno v pravilniku tako, da ta dogodek nima večjih posledic, je pa prav gotovo odraz nepoznavanja davčne zakonodaje in odraz dejstva, da nekateri niso pripravljeni za miselne preskoke. V Sloveniji je zelo težko uvajati novost. Ena od takšnih je sprememba, da trgovcem ne bo več treba natisniti izdanih računov, ki so že zajeti v sistemu trgovca. Razmišljanje, da če račun ni natisnjen, da potem gre za utajo, je zastarelo in ni primerno temu času, ki mu želimo reči digitalni čas.

Sem pa vesel, da smo dobili ministra za digitalizacijo, kajti za Furs in davčne zavezance to pomeni veliko. Že ta teden se bomo sestali z ministrom, saj želimo v naslednjih mesecih uvesti ali pripraviti uvedbo čim več digitalnih vsebin v delu finančne uprave, sploh tistih, pri katerih ni potrebna sprememba zakonodaje. Ta trenutek delamo na novem obrazcu iRek, v katerega bomo vključili dva druga REK obrazca in tudi podatke iz statističnega obrazca ZAP/M. S tem boste razbremenjeni dodatnega poročanja. Ko bo vse pripravljeno, se bomo sestali s proizvajalci programske opreme za računovodstva, saj želimo, da bodo zadeve tako pripravljene, da ne bo nobenih težav in da boste računovodje in davčni svetovalci le uporabniki te nove rešitve. Že zdaj pa se obračam na vas, da te spremembe sprejmete pozitivno in ne iščete, kaj ni v redu, temveč kaj je v redu.

V teh časih ne potrebujemo negativizma, temveč potrebujemo pozitivne misli. Ne potrebujemo prerekanja, temveč potrebujemo sožitje in če že ni starega prijateljstva, naj ostane vsaj spoštovanje drugih, drugače mislečih in tistih, ki jih ne razumemo. Vsak ima svojo filozofijo življenja, toda to ne pomeni, da lahko svojo filozofijo življenja vsiljuje drugim. Podobno velja na področju cepljenja. Kdor se želi cepiti, naj to stori, kdor se ne želi, je to njegova odločitev, toda moral bo biti pripravljen na morebitne posledice. Sam sem prebolel covid-19 in kot veste, mi ni bilo lepo. Bilo je hudo in  tega ne bi ponovil. Zaradi tega sem se od zadnje številke revije Denar dvakrat cepil in upam, da sem zdaj dovolj zaščiten. Če pa bo treba še tretjič, s tem nimam nobenih težav. Tega ne počnem, ker to nekdo zahteva od mene, temveč ker želim zaščititi sebe in vse tiste, s katerimi se družim.

Zato lahko brez večjih težav pritrdimo dejstvu, da je bilo letošnje leto eno izmed najbolj napornih. Utrujenost se kaže že pri vseh, tako pri davčnih zavezancih, njihovih računovodkinjah, davčnih svetovalcih in seveda tudi finančnih uradnikih. Menim, da so si prav vsi za nekaj časa zaslužili dopust in predvsem mir. Zato sem se odločil, da letos uvedemo tritedenske davčne počitnice, in to od vključno 26. julija do vključno 13. avgusta 2021. To bo čas, ko finančna uprava ne bo pozivala davčnih zavezancev, njihovih računovodij ali davčnih svetovalcev, da ji dostavijo kakšno dokumentacijo. Večina se bo lahko posvetila počitku. Ne glede na vse to, pa bomo na Fursu pripravljeni za davčne zavezance oziroma vse tiste, ki bodo želeli opraviti kakšne aktivnosti na Fursu. Tako bodo nemoteno potekale odmere davka na promet nepremičnin, odmere davka na motorna vozila, na dediščine in darila ter podobno.

Spoštovani naročniki revije Denar, pred nami so dopustniški dnevi in upam, da jih boste izkoristili na primeren način, kajti jeseni nas čaka veliko aktivnosti. Pred nami so 46. davčno izobraževalni dnevi, 10. kongres davčnih svetovalcev, 10. davčna akademija, 22. davčno finančna konferenca in seveda 47. davčno izobraževalni dnevi. Nato pa pride že leto 2022.

Vaš urednik,

mag. Ivan Simič